Een verzetsverhaal

Map Klomp zat bij het Apeldoorns verzet. Ze hielp vooral Joodse kinderen onderduiken, ook gaf ze eind september 1944 pilotenhulp tijdens de Operation Pegasus.

Ze ontving daarvoor de Yad Vashem-onderscheiding.

Na de oorlog trouwde ze met de Apeldoornse Marechaussee Pieter Heijenga. Hij was in de oorlog een periode werkzaam in Aalten. Na de oorlog moest hij zich in het kader van de Bijzondere Rechtspleging verantwoorden, dat werd in die tijd 'de zuivering van het overheidsapparaat' genoemd.

Zijn reputatie was twijfelachtig, maar na meerdere verhoren werd hij vrijgesproken: zijn hoogste baas had een goed woordje voor hem gedaan: zijn activiteiten zouden in het teken van 'verzet' hebben gestaan.

In 2019 kwam ik een dik dossier tegen bij een militariahandelaar. De inhoud was zeer bijzonder. Ik kocht de hele map op, om te voorkomen dat de inhoud verspreid en/of verloren zal gaan. Het materiaal is van museale waarde.

Ik begon het onderzoek met de bedoeling het verhaal erachter te ontsluiten, zodat het dossier, inclusief compleet verhaal, opgenomen kan worden in een geschikt archief zodat het behouden blijft voor de toekomst.


Doel van het onderzoek: publicatie en tentoonstelling.

Het onderzoek is vanwege corona stil komen te liggen.


Home