Alarm in Oosterbeek!


Foto: Ingrid Maan - DNG 40-45

In de voetsporen van Duitse soldaten

De Slag om Arnhem duurde 9 dagen. Er werd hevig gevochten, er vielen veel slachtoffers. Voor de geallieerden was deze slag een grote mislukking, met als gevolg die lange Hongerwinter. Hoe had dat kunnen gebeuren?


Deze tour is alleen op afspraak.

Belangstelling? Neem contact op voor de mogelijkheden.

"We hadden Angst, allemaal! De door Ingrid Maan geïnterviewde Duitse veteranen waren in 1944 allemaal jonge mannen van 18, 19 jaar. Sommigen waren pas in 1943 voor het Duitse leger opgeroepen, ze waren nog in opleiding tot soldaat, toen ze te maken kregen met de Slag om Arnhem. Anderen hadden het oostfront en Normandië al meebeleefd, ze wisten wat vechten was."

De Slag om Arnhem was onderdeel van de Operation ‘Market Garden’.
De geallieerden probeerden vanuit België alle bruggen te veroveren tot en met de brug van Arnhem. Deze Arnhemse verkeersbrug was hun laatste doel in Nederland. Van daaruit konden ze oprukken richting Berlijn. De brug zou bereikt worden, maar wat er toen gebeurde, stond niet in hun planning!

Praktische informatie


De door mij geïnterviewde Duitse veteranen waren in 1944 allemaal jonge mannen van 18, 19 jaar. Sommigen waren pas in 1943 voor het Duitse leger opgeroepen, ze waren nog in opleiding tot soldaat, toen ze te maken kregen met de Slag om Arnhem. Anderen hadden het oostfront en Normandië al meebeleefd, ze wisten wat vechten was.

Op 17 september 1944, toen de geallieerde luchtlanding zich inzette, verbleven ze vrijwel allemaal al in ‘Raum Arnheim’. Degenen die onderdeel van een Luftwaffe Flakbatterie waren, zaten zelfs al langer in de uiterwaarden rondom de bruggen van Oosterbeek en Westervoort. Er was groot alarm en iedereen werd richting Arnhem gedirigeerd, om de optrekkende vijand tegen te houden.

Al in de avond van de 17e september ontstonden er bij de verkeersbrug in Arnhem zware gevechten. De geallieerden waren niet opgewassen tegen de Duitse defensie en werden teruggedreven richting Oosterbeek, waar ze uiteindelijk omsingeld werden in een perimeter. Er was geen enkele uitweg meer en uiteindelijk zagen de geallieerden zich gedwongen om in de nacht van 25 op 26 september de Rijn over te steken richting Driel, dit was hun enige vluchtweg.

Tijdens de tour hoort u waarom het zo fout is gegaan en hoe de Duitsers deze Slag om Arnhem zelf hebben beleefd. Het zijn de persoonlijke herinneringen van de veteranen, die u kunt teruglezen in mijn boek Weggemoffeld! Daarin staan de volledige verhalen, van jeugdtijd, dienstoproep, inzet aan oost- en westfront, krijgsgevangenschap, terugkeer naar huis, wederopbouw en hoe ze als oude mannen terugkijken op die beladen tijd.

Er wordt om 9.30 uur verzameld bij de Concertzaal Oosterbeek. Volop parkeergelegenheid aanwezig. De gids Ingrid Maan neemt u mee langs de herinneringsplekken van de veteranen. Rond 14.00 uur krijgt u een uitgebreide lunch in de concertzaal, waarna de interviewfilmpjes met de veteranen getoond worden. U kunt tot 17.00 uur gezellig na-borrelen.


Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief in de media