Aanval op Meinerswijk

1e batterij

Gemischte Luftwaffe Flakafdeling 591


En toen kwam alle ellende naar beneden. Het was alsof er op enorme hoogte een groot doek uitgespreid werd en langzaam op ons neerdaalde! Die propellers aan de bommen sisten en piepten alsof er een stoomlocomotief met alle kracht remde…

Deze tour is verschoven naar 2022 en zal voortaan in samenwerking met Joël Stoppels Battlefieldtours gegeven worden


De Slag om Arnhem was onderdeel van de Operation ‘Market Garden’.

Op 6 juni 1944 waren de geallieerden op de stranden van Normandië geland en hadden tot doel een weg vrij te maken richting Berlijn om Europa te bevrijden. Ze probeerden vanuit België alle bruggen te veroveren tot en met de brug van Arnhem. Deze Arnhemse verkeersbrug was hun laatste doel in Nederland. Van daaruit konden ze oprukken richting Berlijn. Tijdens de operatie zouden lichtbewapende luchtlandingstroepen moeten proberen het doel te bereiken, maar wel tegelijkertijd met de grondtroepen die vanuit het zuiden aan het oprukken waren. Voordat de grote luchtarmada eraan kwam, bombardeerden de geallieerden zoveel mogelijk Duitse stellingen in en rondom Arnhem.

Informatie

De Gemischte Luftwaffe Flakabteilung 591 stond onder bevel van majoor Majewski en maakte deel uit van de 16e Flakdivisie van General-Major Deutsch. Deze Flakdivisie behoorde tot Luftgau XIV dat verantwoordelijk was voor het gebied België-Noord-Frankrijk. Deze Flakdivisie werd begin september door de geallieerden vanuit Noord-Frankrijk naar Nederland verdreven.

Majewski beschikte over zes Flakbatterijen die allen deel uit zouden maken van het Duits luchtafweergeschut in de omgeving van Arnhem, dat in die tijd fungeerde als een verzamelplaats voor de zich uit Normandië terugtrekkende Duitse troepen. In Arnhem zouden de troepen opnieuw opgesteld en over de strijd verdeeld worden. Om hun manschappen te beschermen, hadden de Duitsers overal in ‘Raum Arnheim’ bij de belangrijke bruggen luchtafweergeschut ingezet.
Majewski’s batterijen raakten dan ook bij de Operation Market Garden betrokken, toen op 17 september 1944 (het begin van de Slag om Arnhem) de 1e Airbornedivisie nabij Arnhem landde.

Op dat moment lag de 1e batterij van Majewski’s Flakafdeling in de polder van Meinerswijk aan de zuidzijde van de Rijn. We spreken van een ‘gemischte’ = gemengde Flakafdeling, omdat de batterij uit zowel licht- als ook zwaar Flakgeschut bestond. De vuurleiding en het lichte Flakgeschut werden bemand door Luftwaffesoldaten onder leiding van Hauptmann Virnau en de zware Flakkanonnen werden bemand door manschappen van de Reichsarbeitsdienst (RAD) eenheid 4/216, onder leiding van Oberstfeldmeister Rommel.

Die RAD-ers waren 17-jarige jongens, afkomstig uit de omgeving Düsseldorf. Ze waren in februari 1944 begonnen met hun ‘voormilitaire’ opleiding bij de Reichsarbeitsdienst en leerden hoe ze een goed soldaat konden worden. Via Venlo en Oosterhout bij Nijmegen kwamen ze als parate eenheid naar Meinerswijk waar ze de 1e Flakbatterij zouden gaan bemannen. Ze beschikten niet over de status van militair, maar zouden wel als zodanig ingezet worden. We volgen de aanval op Meinerswijk vooral vanuit hun perspectief.

Tijdens de tour hoort u wat er op 17 en 18 september 1944 in Meinerswijk gebeurde. Aan de hand van uniek foto- en kaartmateriaal vertelt Ingrid Maan over de achtergrond van de Duitse veteranen die zij interviewde, hoe zij naar Meinerswijk gekomen zijn, hoe hun stelling er precies uit zag, wat er voor de Duitsers ‘in de lucht hing’ en hoe de aanval zich voltrok. Doordat de militaire gebeurtenissen gecombineerd worden met de persoonlijke herinneringen van de Duitse veteranen, brengt zij de oorlog dicht op de huid van de toehoorder.

De tour start om 10.00 uur met koffie en koek bij het Werfpaviljoen op de stadsblokken in Meinerswijk, aan de zuidzijde van de Arnhemse verkeersbrug. Daar is volop parkeergelegenheid. Na de koffie volgt de tourintroductie en vervolgens wandelt u langs de diverse locaties naar de hoofdlocatie: de voormalige Flakstelling van de RAD 4/216. Rond 13.00 uur bent u terug bij het Werfpaviljoen voor de lunch. Daarna volgt het verhaal van de Duitse Wehrmachtsoldaat Fritz Brosch, die tijdens de Slag om Arnhem op de Stadsblokken bij de scheepswerf verbleef. Dit verhaal duurt ongeveer een half uur. Na afloop krijgt u nog een drankje aangeboden en kunt u nog tot 18.00 uur blijven ‘naplakken’ op het terras.

Flaksoldaten in meinerswijk in de media