Website 2021 Ingrid Maan

Advies en bemiddeling
m.b.t. verhaal Hans Kürten.

Een Canadees en een Duitser


Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.

Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd 12+.

KOOP NU ALVAST JE TICKET


Hun verhaal, hun emoties


Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 landt hij met duizenden andere Canadezen op Juno Beach.

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Beide vindt hij vreselijk, hij wil het liefst monteur wil worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront. Daar staan hem zware ontberingen te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Op 1 december 2019 overleed Hans Kürten. Hij kon de opening van de tentoonstelling niet meer meemaken. Zijn kinderen waren er wel bij, evenals de zoon en kleinzoon van de Canadees. Tijdens de opening kwam het tot een spontane omhelzing, als groot gebaar van verzoening. Een emotioneel moment voor alle aanwezigen.

De tentoonstelling kan nog tot eind september 2021 bezocht worden.


Home