Website DNG 40-45 : Duits-Nederlandse Geschiedenis / Ingrid Maan

Nieuwsbrief in mailbox ontvangen: stuur een mail

3-1-2020: Welkom in het nieuwe jaar 2020. Dit jaar staat in het teken van 75 jaar Vrijheid! Wilt u mij blijven volgen, dan kunt u zich voor de nieuwsbrief aanmelden via bovenstaande link. DNG 40-45 wenst u een vredig nieuwjaar toe. Ik begin dit jaar met een gedichtje uit de poeziealbum van mijn tante Riek. Haar schoolmeester schreef het in 1943...een teken van klein, stil verzet?Mercedes Benz van Hitler topstuk in nieuwe expo van NMM

Foto: Nationaal Militair Museum

5-12-2019 : De Mercedes Benz van Hitler; een topstukje in de nieuwe Expo van Nationaal Militair Museum Soest. Hans Kürten zou het verschrikkelijk vinden om in verband gebracht te worden met dit voertuig uit het door hem gehate Nazi-regime, waarvoor hij verplicht moest vechten. Je kunt je afvragen of een 'dergelijk topstuk' nodig is, om het verhaal te vertellen. Toch is dit museumobject een mogelijkheid om de massahysterie uit die tijd toe te lichten. We kennen allemaal de foto's en filmbeelden waarin Hitler te zien is, staand in zijn Mercedes en toegejuicht door de grote massa. Dat was toen.

Die zwart-wit beelden van toen komen echter dichter op de huid, als je de auto in al zijn volle glorie voor je ziet staan. Je zou je kunnen voorstellen hoe de Mercedes vandaag de dag nog door de straten zou rijden . . . maar dan met een moderne Hitler erin: massahysterie is van alle tijden.
In de context van het hele verhaal in het museum zal duidelijk worden hoe een leidersfiguur als Hitler heeft kunnen opstaan, aan de macht is gekomen en hoe uiteindelijk die verschrikkelijke oorlog tot stand is gekomen, met gevolgen waarvan de huidige generaties nog last van kunnen hebben.

RTV Utrecht maakte een filmpje over de opbouw van de expo. Een mooi eerbetoon aan Hans Kürten op het eind van het filmpje!


Film Opbouw Expo met Mercedes Benz Van Hitler


Hans Kürten
25 juli 1925 -
1 december 2019

Afgelopen zondag 1 december overleed op 94-jarige leeftijd één van de laatste veteranen van de 116. Panzerdivision 'Windhund'. Hij was de eerste veteraan die ik interviewde.
De tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum Soest zal hij niet meer zien.
Ruhe in Frieden


75 Jaar Operation Market Garden was een mooi herdenkingsjaar. Het begon al vroeg in het voorjaar met wat tours en vooral overleg met organisaties en media die mijn medewerking op prijs stelden. 2019 zou het jaar moeten worden van ‘de Duitse kant van het verhaal’.

Lees alles in de nieuwsbrief najaar 2019!

Woensdag 9 oktober 2019